مصرف مواد مخدر از مواردی است که افرادی که در جمع دوستان یا آشنایانی قرار میگیرند که مصرف مواد مخدر دارند به آن مبتلا میشوند. استفاده از مواد مخدر در هر فرد متفاوت است و به شرایط روحی یا جسمی افراد بستگی دارد. برخی افراد به صورت یک دوره به مصرف مواد مخدر میپردازند، اما پس از آن از مصرف آن جلوگیری میکنند. برخی دیگر از افراد نیز پس از یکبار مصرف مواد مخدر مقدار مصرف خود را بیشتر میکنند و به مرور زمان آن را افزایش میدهند. مواد مخدر از داروهای طبیعی و شیمیایی مانند ( شیشه و تریاک ) است که در زمان مصرف امکان ایجاد وابستگی شدید را در فرد دارد. اطرافیان و خانواده افراد معتاد به مواد مخدر و سیگار برای ترک اعتیاد عزیزانشان رنج و زحمت بسیاری را متحمل میشوند.
اعتیاد چیست؟
اعتیاد یک بیماری عصب روانشناختی است که در آن فرد مبتلا به شدت و به طور مدا,م به مصرف مواد مخدر نیاز دارد. اعتیاد تنها به مصرف مواد مخدر و سیگار و مشروب محدود نمیشود، بلکه افراد بسیاری به ویدیو گیمها، قمار و شرطبندی و … اعتیاد دارند. داشتن اعتیاد علاوهبر داشتن آسیبهای جسمی، روانی و مالی و اجتماعی باعث آسیب به مغز میشود. مصرف مداوم مواد مخدر و سایکواکتیوها عملکرد مغز را مختل میکند و موجب ایجاد هوس مداوم به مواد مخدر میشود. استفاده از مواد مختدر به مرور زمان اراده شخص را از ضعیف میکند.
اعتیاد یک پاسخ فیزیولوژیک بدن است که بدلیل مصرف مکرر مواد اعتیادآور ایجاد میشود. وابستگی به مواد مخدر باعث تسکین و آرامش موقت و گاهی اوقات تحریک و ایجاد نشاط گذرا برای افراد میشود.
اعتیاد موجب چه اختلالاتی در بدن فرد معتاد میشود؟
بیماری اعتیاد به مواد مخدر به مرور زمان مغز فرد را از بین میبرد و دچار اختلال میکند. بیماری اعتیاد موجب تغییرات ژنتیکی در هسته آکومبنس شده و سامانه پاداشدهی مغز را مختل میکند. همچنین مصرف مواد مخدر به مرور زمان باعث بروز عوارض بیولوژیکی، فیزیولوژیکی، اجتماعی و روانی فرد میشود.
مراحل شکلگیری و چرخه اعتیاد چگونه است؟
اعتیاد به طور معمول از طریق پیشنهاد آَشنایان و دوستان فرد شروع میشود و با اعتیاد فرد به احساس سرخوشی موقتی ادامه پیدا میکند.
بیش مصرفی و مسمومیت به مواد مخدر
در این مرحله فرد معتاد برای رسیدن به حس سرخوشی مشابه و دفعه اول مصرف مواد دوز مصرفی مواد مخدر خود را افزایش میدهد. فرد تا جایی زیادهروی میکند که باعث مسمومیت یا اوور دوز فرد میشود. با افزایش مصرف مواد مخدر باعث بالا رفتن تلرانس بدن نسبت به دارو و مواد مورد مصرفی میشود، که موجب عوارض بیشتر و لذت کمتر فرد میشود.
مرحله دوم کنارهگیری و هوس کردن مواد مخدر
در این مرحله شخص مبتلا بدلیل نبود مواد محرک مورد نیاز خود دچار استرس و اضطراب شدیدی میشود که حس افسردگی فلجکنندهای را تجربه میکند. این حس افسردگی شخص را بیشتر ترغیب میکند تا به مصرف مجدد روی بیاورد.
داشتن دل مشغولی، پیشبینی و انتظار مصرف مجدد مواد مخدر
مدتی پس از مصرف دوباره مواد مخدر سطح دوپامین در گیرنده دوپامین بالا میرود و ذهن فرد مبتلا برای پیدا کردن پول برای خرید دوباره مواد مخدر، مراجعه کردن به دلال و فروشنده مواد مخدر و مصرف کردن دوباره مواد مخدر ترغیب میکند. توانایی فکر کردن با منطق و استدلال برای مقاومت کردن در برابر هوس مصرف مواد مخدر در این مرحله بسیار دشوارتر است.
انواع اعتیاد کدام ها هستند؟
اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی در درجات متفاوتی تقسیمبندی میشوند و انواع مختلفی دارند که در ادامه آنها را توضیح میدهیم.
اعتیاد جسمی
اعتیاد جسمی پاسخ فیزیولوژیک بدن به ورود و تاثیر مواد مخدر جدید به بدن است. این اعتیاد معمولا با پدیده تطبیقپذیری بروز میکند. به دلیل کاهش تعداد گیرندههای عصبی و کاهش انتقالدهندههای عصبی که در سیستم عصبی مرکزی فرد مصرفکننده است هر روز بیشتر میشود. ترک اعتیاد جسمی با درد، بیخوابی، پرخوری و خماری همراه است. مدت زمان ترک اعتیاد جسمی از ترک اعتیاد روانی کوتاهتر است.
اعتیاد روانی
اعتیاد روانی ناشی از لذت و سرخوشی مصرف مواد مخدر است که به دلیل برهم ریختن نظم ترشح میانجیهای عصبی فردی که دچار آسیبها یا تناقضات روانی میشود. به طور مثال ماده مخدر متاآمفتامین باعث افزایش ترشح مقدار دوپامین در مغز افراد میشود. متاآمفتامین همچنین باعث ایجاد حالت تحریکی و سرخوشی و تمرکز میشود، که پس از قطع مصرف آن یا کاهش مصرف آن موجب خوابآلودگی، افسردگی و بیتمرکزی میشود. به طور معمول طول زمان بازگشت میانجیهای عصبی به حالت طبیعی بسیار طولانی است و حتی برخی افراد اعتقاد دارند که بازگشت ندارند. به طور معمول اعتیاد روانی بسیار مهلکتر است، زیرا باعث لغزش و بازگشت به مصرف بسیاری از افراد معتاد میشود.
شدت اعتیاد در معتادان چگونه است؟
شدت اعتیاد در معتادان مختلف متفاوت است و به طور معمول به 3 دسته کلی تقسیم میشوند. در میان انواع معتادان تنها معتادان مزمن هستند که بیماری اعتیاد مبتلا میشوند.
مصرف کنندگان تفننی مواد مخدر
مصرف کنندگان تفننی مواد مخدر به صورت تفریحی و برای تفریح و در مواقع و مناسبتهای خاص مواد مخدر مصرف میکنند. مصرف کننده با مصرف تفننی مواد مخدر احساس سرخوشی میکند و بیش از حد مصرف نمیکند. چنین افرادی واکنشی عادی نسبت به مواد مخدر دارند.
مصرف کنندگان شدید مواد مخدر
این افراد برای توانایی تحمل استرس و فشار زندگی مواد مخدر را مصرف میکنند. دلایل دیگری نیز برای مصرف کنندگان شدید مواد مخدر وجود دارد که در ادامه توضیح میدهیم.
- بدلیل فرار از احساسات دردناک مواد مصرف میکنند.
- میزان مصرف خودشان را به تدریج افزایش میدهند و در نتیجه مقاومت بدن آنها را در مقابل مواد مخدر بیشتر میکند.
- افرادی که در زمانی که به مواد مخدر دسترسی ندارند احساس بیقراری میکنند.
- آغاز تجربه در روند بد شدن حال جسمی و روانی
- آغاز روند بی سر و سامانی وضعیت تحصیلی یا شغلی
- آغاز روند از دست دادن علاقه به لذتهای ساده
- آغاز گرایش به گوشهگیری و انزوا
- مصرف کننده شدید مواد مخدر و مشروبات الکلی به محض داشتن دلیل کافی برای دست کشیدن و ترک مواد مخدر، قدرت آن را دارد که مصرف مواد مخدر را کنترل کند یا ترک کند.
نتیجه گیری
اعتیاد از بیماریهای است که افراد بسیاری در جامعه با آن درگیر هستند؛ اما فقط افرادی که اعتیاد مزمن دارند به شدت درگیر مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی میشوند. در این مقاله انواع اعتیاد به مواد مخدر توضیح داده شد.
بدون دیدگاه