احتمال مرگ در سرطان سینه با توجه به مرحلهای که در آن قرار داشته باشد میتواند متفاوت باشد. در سرطان سینه موضعی که در آن تومور محدود به بافت سینه است و متاستاز رخ نداده است، نرخ بقای فرد برای پنج سال 99% است. در مرحله منطقهای سرطان سینه زمانی که سرطان به غدد لنفاوی ناحیهای گسترش یافته باشد نرخ بقا به 86% کاهش مییابد. اما اگر سرطان سینه در مرحله متاستاتیک باشد که در آن سرطان به اندامهای دوردست مانند کبد، ریه و یا استخوان گسترش یافته باشد نرخ بقا به حدود 29% میرسد.
احتمال مرگ در سرطان سینه چقدر است؟
سرطان سینه به عنوان دومین علت مرگ و میر در میان زنان دنیا بهشمار میآید. اما با این حال احتمال مرگ یک زن به دلیل سرطان سینه حدود 1 در 39 که معادل 2.6% است. میزان مرگ و میر بدلیل سرطان سینه در میان زنان زیر 50 سال از سال 2017 تقریبا ثابت مانده است، اما در زنان مسنتر روند کاهشی داشته است. در بین سالهای 2013 تا 2018 میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری حدود 1% کاهش یافته است. کاهش میزان مرگ و میر ناشی از سرطان سینه بدلیل تشخیص زودهنگام سرطان سینه از طریق غربالگری، افزایش آگاهی عمومی و بهبود روشهای درمانی است. بدلیل پیشرفت علم میتوان گفت که سرطان سینه همیشه به معنای پایان زندگی نیست و اگر زود تشخیص داده شود میتواند کاملا درمان شود. حتی اگر سرطان سینه در مراحل پیشرفتهتر باشد با وجود پیشرفتهای درمانی جدید بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان سینه میتوانند به زندگی با کیفیت قابل قبولی ادامه دهند.
احتمال مرگ در سرطان سینه و طول عمر مبتلایان به آن چقدر است؟
امروزه به لطف وجود غربالگری، تشخیص زودهنگام و پیشرفتهای درمانی در دنیای پزشکی، بقای بیمارانی که مبتلا به سرطان سینه میشوند به طور چشمگیری افزایش یافته است. البته افزایش طول عمر به عوامل متعددی وابسته است که به همین دلیل نمیتوان با قطعیت طول عمر فرد مبتلا به سرطان سینه را پیشبینی کرد. بقا و طول عمر بیماران مبتلا به سرطان سینه به عوامل زیر بستگی دارد.
- نوع و مرحلهای که سرطان در آن قرار دارد.
- سطح تناسب اندام فرد مبتلا
- درمان قبلی انجام شده
اگر بخواهیم به طول کلی نرخ بقای افراد مبتلا به سرطان سینه را مشخص کنیم این نرخ حدود 90% است؛ به معنای اینکه 90% مبتلایان به سرطان سینه تا 5 سال پس از تشخیص همچنان زنده هستند. این نرخ برای 10 سال حدود 83 درصد و برای 15 سال حدود 78 درصد است. اگر سرطان سینه فقط در بافت پستان باشد و در مراحل اولیه تشخیص داده شود، نرخ بقا 5 ساله به حدود 99% میرسد. بیشتر از 70 درصد مبتلایان به سرطان سینه در مراحل اولیه تشخیص داده میشوند و به همین دلیل احتمال بهبودی افزایش مییابد.
آیا سرطان سینه بدخیم قابل درمان است؟
با پیشرفت علم پزشکی و گسترش آن بسیاری از بیماریها قابل درمان هستند. سرطان سینه نیز از بیماریهایی است که با پیشرفت علم و تکنولوژی قابلیت درمان آن وجود دارد. بنابراین فرقی نمیکند سرطان سینه خوشخیم باشد یا بدخیم، هر دو نوع آن علاوهبر خطرناک بودن قابل درمان نیز هستند و یا راهی برای کنترل و جلوگیری از پیشرفت آن وجود دارد. انواع روشهای درمان سرطان پستان عبارتاند از انجام عمل جراحی، پرتو درمانی، درمان بیولوژیکی، هورمون درمانی و شیمی درمانی است. هر کدام از این روشها با توجه به نوع و مرحلهای که سرطان در آن قرار دارد، حساسیت فرد به هورمونها، سن، سلامت عمومی و ترجیح فرد به استفاده از یک روش درمانی، قابلیت استفاده دارند.
چگونه از ابتلا به سرطان پستان جلوگیری کنیم؟
ابتلای به سرطان پستان نیز مانند بسیاری دیگر از بیماریها میتواند با انجام ورزش و داشتن یک رژیم غذایی مناسب کنترل شود. با انجام موارد زیر میتوانید احتمال ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهیم.
داشتن فعالیت بدنی و رعایت رژیم غذایی سالم
انجام فعالیت بدنی و داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب علاوهبر جلوگیری از سرطان، احتمال ابتلا به سایر بیماریها را نیز کاهش میدهد. همچنین اگر فعالیت بدنی فرد کم باشد و از غذاهای پرکالری، مضر و غیراستاندارد استفاده کنید، بیشتر از قبل احتمال ابتلا به سرطان سینه را خواهید داشت.
عدم استفاده از الکل و دخانیات
استفاده از الکل و دخانیات از عوامل اصلی ابتلا به سرطان است. اگر شما از افرادی هستید که به مصرف الکل و دخانیات اعتیاد دارید تلاش کنید تا مصرف آنها را کاهش دهید تا احتمال ابتلایتان به سرطان را کاهش دهید.
عدم مصرف هورمونهای استروژن و پروژسترون در دوران یائسگی
استفاده کردن از هورمونهای استروژن و پروژسترون در دوران یائسگی میتواند شرایط ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد. همچنین برای پایین آمدن ابتلا به سرطان سینه استفاده از قرصها و آمپولهای ضدبارداری را کاهش دهید.
انجام معاینات ماهیانه پستان از سن 20 سالگی به بعد
انجام معاینات ماهیانه پستان از سن 20 سالگی به بعد، یکی از مواردی است که میتواند در تشخیص زودهنگام سرطان سینه موثر باشد و با شروع زودهنگام روشهای درمانی طول عمر فرد مبتلا را افزایش دهد. بهتر است معاینات پستان 2 الی 3 پس از قطع خونریزی عادت ماهیانه انجام شود.
انجام دادن ماموگرافی برای تشخیص سرطان پستان
انجام دادن ماموگرافی 1 الی 2 بار در سال از سن 35 سالگی به بعد به افراد کمک میکند تا اگر احتمال ابتلای آنها به سرطان سینه وجود دارد، زودتر متوجه شوند.
آیا سرطان سینه بدخیم کشنده است؟
واضح است که اگر سرطان سینه درمان نشود، احتمال مرگ در فرد وجود دارد. تمام آمار بقا بر اساس سرطان پستان که تحت درمان قرار گرفته است مانند جراحی، درمان غدد درونریز، شیمی درمانی و پرتودرمانی قرار دارد. قطعا اگر تصمیم بگیرید که هیچ کدام از روشهای درمانی را انجام ندهید، شانس بقای شما کاهش خواهد یافت. افرادی که به سرطان پستان مبتلا هستند اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شوند، اغلب با انجام روشهای درمانی بیماری خود را با موفقیت میگذرانند و به زندگی عادی باز میگردند. با این حال اگر سرطان در مراحل پایایی باشد و زود تشخیص داده نشود، میتواند درمان را سختتر کند و کشنده باشد.
از چه سنی احتمال ابتلا به سرطان سینه وجود دارد؟
سرطان سینه به دو صورت بدخیم و خوشخیم ممکن است بروز کند. امکان ابتلا به سرطان سینه خوشخیم از سن 18 سالگی وجود دارد. پس از گذر از سن 35 سالگی کم کم احتمال ابتلا به سرطان سینه بدخیم بیشتر میشود. طبق آمارهای پزشکی حدود 2/3ام مبتلایان به سرطان سینه بیشتر از 55 سال سن دارند. به طور کلی هرچه سن افزایش مییابد احتمال ابتلا به سرطان سینه افزایش مییابد.
نتیجه گیری
سرطان سینه بیماری است که در دو نوع بدخیم و خوشخیم وجود دارد. این بیماری اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود امکان درمان دارد و فرد میتوان پس از درمان به زندگی عادی باز گردد.
بدون دیدگاه