سلامت روان از موضوعات بسیار مهمی است که میتواند به صورت مستقیم بر روی زندگی شما تاثیر بگذارد؛ اما آیا میدانید که سلامت روان چیست و چگونه میتواان آن را سنجید؟ داشتن روانی سالم یکی از مهمترین جنبههای حیاتی سلامت انسان است که بر تمامی جوانب زندگی تاثیر میگذارد. سلامت روانی ما بر روی کیفیت زندگی ما و میزان رضایتمندی و موفقیت در زندگی ما تاثیرگذار است. سنجش سلامت روان مسئلهای بسیار مهم و پیچیده است که روشهای مختلفی برای سنجش آن وجود دارد.
برای آنکه بتوانیم به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کنیم و همچنین انعطافپذیری و رشد و شکوفایی را در زندگی خود تجربه کنیم نیاز به داشتن سلامت روان داریم. با وجود این سلامت روان خود به خود ایجاد نمیشود و نیاز به تلاش و پشتکار هست تا بتوان در این مسیر حرکت کرد و قدم برداشت.
چهار بعد اصلی سلامت روان کدام ها هستند؟
برای سلامت روان دستهبندیهای متفاوتی وجود دارد که روانشناسان و متخصصان آن را توصیه میکنند، اما به نوعی برخی افراد آن را 4 بعد و برخی دیگر ابعاد بیشتری را برای سلامت روان درنظر گرفتهاند.
بعد ذهنی سلامت روان
حتما تابحال تجربه کردهاید که زمانی در زمانی که با افکار منفی درگیری بیشتری دارید، تنشهای بالاتری را تجربه میکنیم. در واقع افکار ما بر روی خلق و خو تاثیر میگذارند و پس از آن سلامت روان ما را تحت تاثیر قرار میدهند. بنابراین بسیار مهم است که افکار خودمان را بازبینی کنیم و آنها را اصلاح کنیم. برای آنکه سلامت روانمان را در بعد ذهنی بهبود بخشیم باید برای ارزیابی فرآیندهای فکر خود زمان صرف کنیم. شما بیشتر در مورد چه موضوعاتی فکر میکنید؟ این موضوعات برای شما هیجانات مثبت ایجاد میکنند یا منفی؟ روانشناسان معتقدند درگیری با افکار منفی ما را به سمت هیجانات منفی مانند خشم، غم، ترس و اضطراب و افسردگی میبرد. به همین دلیل در کوتاهترین زمان ممکن فرد هیجانات منفی مانند فرسودگی، بیحوصلگی، پرخاشگری و … را تجربه میکند. به نوعی به این شکل فرد به سمت پریشانی روانشناختی پیش میرود. برای یادگیری سلامت روان میتوانید به این مقاله مراجعه کنید.
به همین دلیل برای آنکه بتوانیم سلامت روان داشته باشیم و یک زندگی با انرژی، شاد و آرامش بخش را تجربه کنیم، باید افکار منفی را از خود دور کنیم. تمرین تفکر مثبت میتواند به رشد سلامت روان ما کمک کند. زمانی که اتفاقات منفی در حال وقوع است باید مهارت مثبت اندیشی را فعال کنیم. از راهکارهای مفید و ابتدایی برای دور کردن افکار منفی، توجه برگردانی و جهتدهی ذهن به سمت افکار و رویدادهای مثبتی است که قبلتر برای ما انرژی و نشاط فراهم میکردند. البته این راهکار همیشه پاسخگو نیست و اگر احساس تنش دارید بهتر است تا با یک روانشناس در ارتباط باشید. برای یادگیری سلامت روان کودکان بر روی این لینک کلیک کنید.
بعد اجتماعی سلامت روان
بعد اجتماعی از مهمترین ابعاد سلامت روان است. حیات و پویایی انسانها با ارتباط و تعامل با دیگر افراد تعریف میشود. زمانی که ارتباطات اجتماعی ما قوی است به صورت کلی از زندگی رضایت بیشتری داریم. البته باید درنظر گرفت که روحیات افراد متفاوت است و بسته به هر شخص میزان اجتماعی بودن افراد متفاوت میباشد. افراد درونگرا به طور کلی کمتر به داشتن ارتباطات اهمیت میدهند؛ با این وجود داشتن ارتباط موفق با دیگران میتواند در روحیه شما تاثیرگذار باشد و حال روحی شما را بهبود بخشد. بنابراین ما باید بتوانیم با دیگران ارتباط سالم و ثمربخش داشته باشیم. به همین دلیل پژوهشهای مربوط به ابعاد اصلی سلامت روان افراد نشان داده است، افرادی که روابط بین فردی قوی دارند اضطراب کمتری را در زندگی تجربه میکنند. در نظر بگیرید که برای اینکه این جنبه از سلامت روان خودمان را افزایش دهیم نیاز نیست تا خیلی فرد فوقالعادهای باشیم بلکه فقط کافیست تا موارد زیر را داشته باشیم:
- نسبت به دیگران خوشبین باشیم.
- از رعایت ادب غافل نشویم.
- حفظ آبرو و منزلت دیگران برای ما مهم باشد.
- کینه و حسادت نسبت به افراد نداشته باشیم.
- مسخره کردن افراد و خودبرتر بینی را به عنوان یک ویژگی منفی بدانیم و از انجام دادن این کارها دوری کنیم.
- برای قوت دادن به روابط خود با دیگران تلاش کنیم.
بعد عاطفی در داشتن سلامت روان
احساسات نقشی تعیین کننده در روابط و ارتباطات روزانه ما دارند، و به طور کلی احساسات میتوانند بر روی سلامت روان ما تاثیر بگذارند. به طور کلی احساسات و هیجانهای ما تعیین میکنند که در هر موقعیتی چه رفتاری داشته باشیم. در موقعیتهایی که احساس خوبی نداریم یا مجبوریم آن را سرکوب کنیم از لحاظ ذهنی خسته میشویم. افرادی که دچار افسردگی هستند بیشتر این حالات و احساسات را تجربه میکنند. از سوی دیگر زمانی که احساسات خود را بیان میکنیم به نوعی افکارمان را هدایت میکنیم. همچنین زمانی که افکار و احساساتمان را بیان میکنیم ذهن ما نیز به شکلی پویاتر عمل میکند. همچنین باید بدانید که وقتی از سلامت عاطفی صحبت میکنیم، به این معنا نیست که احساسات منفی را حس نکنید، بلکه به این معناست که مهارتهای مقابلهای برای هدایت و رسیدگی به آن احساسات و توانایی مدیریت موفقیتآمیز استرسهایتان را داشته باشید و بتوانید با آنها در زمانهای دشوار به سازگاری و تغییر برسید.
بعد روانی سلامت روان
بعد روانی به عملکرد افراد مرتبط است. به نوعی بهزیستی روانشناختی با بهزیستی روانی کلی افراد مرتبط است. بعد روانی شامل تفکر منطقی، تصمیمگیری خوب و مدیریت شرایط دشوار زندگی است. همچنین بعد روانی با تصمیمگیری منطقیتری همراه است و بهزیستی روانی نیز بر روی رفتارها تاثیرگذار است. اگر شما از افرادی هستید که در زندگی روزمرهتان استرس را تجربه میکنید و نمیتوانید با کیفیت بالایی فعالیتهای خود را انجام دهید، متخصصان سلامت روان پیشنهاد میکنند به تقویت بعد روانی سلامت روان خودتان بپردازید.
سلامت روان چه اهمیتی در زندگی روزمره دارد.
اگر روزی را با اخلاق بد از خواب بیدار شوید میتوانید این موضوع را دریابید که در این روزها نمیتوانید به فعالیتهای لذتبخش روزهای قبل بپردازید. شاید در این روزها حوصله پاسخ دادن به دیگران یا حضور داشتن در شبکههای اجتماعی را نداشته باشید. در این شرایط حتی ممکن است خوراک شما متغییر باشد و برنامه مطالعاتیتان با تاخیر مواجه شود. به طور کلی هر عاملی که سلامت روان شما را تهدید کند میتواند تمامی عملکردهای روزانه شما را تحت تاثیر قرار دهند. به همین دلیل توصیه میشود تا مهارتهای زندگی را یاد بگیرید تا بتوانید با چالشهای روزمره زندگی روبرو شوید و سلامت روانتان را حفظ کنید.
نتیجه گیری
سلامت روان از مواردی است که بر روی روان ما تاثیر میگذارند. با این حال روان ما از ابعاد مختلفی تشکیل شده است که در این مقاله به آنها اشاره کردیم.
ممنون بابت اطلاعات مفیدتون.
من همیشه برای فهمیدن داشتن سلامت روان خودم نگران بودم.