انجام آزمایش ژنتیکی برای چه کسانی واجب است؟ کسانی که در خانوادهشان سابقه بیماری ژنتیکی دارند یا زوجهایی که قصد بارداری دارند، بهتر است آزمایش ژنتیک انجام دهند. همچنین اگر شما کسی هستید که علامتهای غیرمعمولی را بدن خودتان مشاهده میکنید، که احتمال میدهید به دلیل ژنتیکی ایجاد شده باشد، انجام آزمایش ژنتیکی به شما پیشنهاد میشود. برای کنترل و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای ژنتیکی پیشنهاد میکنیم تا آزمایش ژنتیکی انجام دهید. انجام آزمایش ژنتیکی به پزشکان کمک میکند تا بیماری را به صورت دقیقتر تشخیص دهند و روشهای درمانی و مشاورههای پزشکی دقیقتری را انجام دهند.
آزمایش ژنتیک چیست؟
آزمایش ژنتیکی یک آزمایش قدرتمند برای بررسی کردن DNA و شناسایی کردن تغییرات یا جهشهای ژنتیکی است. در آزمایش ژنتیکی اطلاعاتی مانند سلامتی، تبارشناسی و زمینهی ابتلا به بیماریهای ژنتیکی مختلف بررسی میشود.
چه کسانی باید آزمایش ژنتیک انجام دهند؟
انجام آزمایش ژنتیکی برای کسانی که در خانوادهشان سابقه بیماری ژنتیکی دارند، کسانی که علائمی از بیماریای خاص که قبلا ندیده بودند، مشاهده میکنند یا زوجینی که قصد فرزندآوری دارند، پیشنهاد میشود.
افرادی که سابقه بیماری ژنتیکی دارند.
اگر شما از افرادی هستید که در خانوادهتان سابقه بیماریهای ژنتیکی مانند سرطان سینه، بیماری آلزایمر یا فیبروز کیستیک را دارید، احتمال وجود این بیماریهای ژنتیکی در شما نیز وجود دارد. با انجام دادن آزمایش ژنتیک میتوانید به اطلاعات کاملی از DNA و ژن خود برسید و پس از مشاوره با پزشک ببینید آیا احتمال ابتلا به بیماریهای ژنتیکی را دارید یا خیر.
انجام آزمایش ژنتیک به شما کمک میکند تا با اطلاع از ژنتیک خودتان در جهت انجام اقدامات پیشگیرانه مانند ایجاد تغییرات در سبک زندگی خود، انجام غربالگری و انجام دادن گزینههای درمانی شانس ابتلا به این بیماریها و درمان زودهنگام خودتان را بیشتر کنید.
زوجهایی که قصد تشکیل خانواده دارند از کسانی هستند که باید آزمایش ژنتیک بدهند.
انجام آزمایش ژنتیک به کسانی که قصد ازدواج دارند کمک میکند تا درباره سابقه ژنتیکیشان اطلاعات کسب کنند و با آگاهی از وجود داشتن یا نداشتن بیماریهای ژنتیکی در خودشان یا شریکشان با آگاهی بیشتری در مورد تصمیمشان به ازدواج تصمیمگیری کنند. همچنین میتوانید با انجام این آزمایش به احتمال ناقل بودن خودتان یا شریک زندگیتان را تشخیص دهید.
همچنین انجام این آزمایش میتواند خطرات ژنتیکی احتمالی که ممکن است برای فرزندان شما بوجود آید را تشخیص دهد و شناسایی کند. انجام آزمایش ژنتیک کمک میکند تا زوجها بتوانند به تشخیص ژنتیکی پیش از لانهگزینی یا انجام آزمایشات دوران بارداری تصمیمهای آگاهانهای بگیرند.
زنان باردار یا بانوانی که قصد بارداری دارند از کسانی هستند که بهتر است آزمایش ژنتیک بدهند.
انجام آزمایش ژنتیک قبل از بارداری به شما کمک میکند تا ناهنجاریهای احتمالی را که ممکن است برای کودک بوجود آید را شناسایی کند. همچنین نقصهای ژنتیکی را که میتواند برای کودک مفید باشد را شناسایی کند.
تشخیص های ژنتیکی قبل از تولد نوزاد
با انجام آزمایش ژنتیک قبل از تولد سلامت جنین را برای شناسایی ناهنجاریهای کروموزومی یا نقصهای ژنتیکی بررسی میکنند. همچنین انجام این آزمایش به والدین کمک میکند تا برای تصمیمگیری در مورد ادامه دادن یا خاتمه دادن به بارداریشان تصمیم بگیرند.
افرادی که تبار یهودی اشکنازی دارند بهتر است آزمایش ژنتیک دهند
افرادی که تبار یهودی اشکنازی دارند دارای بیماریهای ژنتیکی بیشتری مانند بیماریهای تای ساکس، بیماری گوچر و جهشهای ژنتیکی BRCA1 و BRCA2 که به بیماریهای سرطان سینه و تخمدان مرتبط است، هستند. به همین دلیل کسانی که این تبار و پیشینه قومی را دارند با انجام دادن آزمایش ژنتیک میتوانند ریسک خود را برای ابتلا به این بیماریهای ژنتیکی بیابند؛ و در جهت انجام اقدامات پیشگیرانه و اصلاح سبک زندگی و سایر اقدامات برای جلوگیری از ابتلا به این بیماریها قدم بردارید.
کسانی که به سلامتی و تندرستیشان اهمیت میدهند از کسانی هستن که باید آزمایش ژنتیک بدهند.
خیلی از افراد هستند که نسبت به ژنتیک خودشان و سلامت و آیندهشان بسیار کنجکاو هستند و دوست دارند تا سبک زندگی و عادات خودشان را براساس ژنتیکشان تنظیم کنند. این افراد میتوانند با انجام آزمایش ژنتیک نسبت به DNA خود آگاه شوند و با گرفتن مشاوره از متخصصان ژنتیک ژن من نسبت مواردی که برای بهبود سلامتیشان مناسبتر است آگاه شوند. اینگونه افراد میتوانند با درک کردن استعدادهای ژنتیکیشان، رژیم غذایی، برنامه ورزشی و استراتژیهایی را که برای مراقبت پیشگیرانه لازم هستند را انجام دهند.
کسانی که در خطر ابتلا به بیماریهای ژنتیکی هستند بهتر است آزمایش ژنتیک بدهند.
اگر شغل شما به گونهای است که در معرض ابتلا به بیماری خاصی هستید یا سبک زندگی و شرایطتان به گونهای است که احتمال ابتلا به بیماریهای ژنتیکی را دارید، میتوانید با انجام تست ژنتیک، جهشهای ژنتیکی احتمالی را که ممکن است به وجود آید را شناسایی کنید و اقدامات پیشگیرانه را برای آنها انجام دهید.
چه کسانی حتما باید آزمایش ژنتیک انجام دهند؟
بعضی از افراد بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای ژنتیکی هستند. سن، نوع تغذیه، سابقه ژنتیکی از مواردی هستند که بعضی از افراد را آسیبپذیرتر از دیگران کرده است. به همین انجام آزمایش ژنتیک حتما به این افراد پیشنهاد میشود.
زنانی که سن آنها 35 سال یا بالاتر است.
بانوانی که دارای سن 35 سال یا بالاتر از این هستند امکان به دنیا آوردن جنینی با بیماریهای ژنتیکی بیشتری را دارند. بیماری نقص لوله عصبی (NTD) مانند اسپینا بیفیدا از بیماریهای ژنتیکی است که نوزادانی که مادران آنها بالای 35 سال سن دارند امکان ابتلا به آن را دارند و نیاز هست تا این مادران با انجام آزمایش ژنتیک درباره انجام آزمایش غربالگری قبل از تولد تصمیمگیری کنند.
زنان بارداری که میخواهند از سلامت جنین خود مطمئن شوند.
انجام آزمایش ژنتیک برای بانوان بارداری که میخواهند از سلامت جنین خود مطمئن شوند، بسیار کارآمد است. مادران باردار میتوانند با انجام آزمایش ژنتیک از سلامت فرزند خود و سالم بودن آن پس از تولد توسط این آزمایش اطمینان حاصل کنند. همچنین در روش IVF تخمی که سالم است میتواند انتخاب و کاشته شود.
کسانی که مبتلا به سرطان هستند.
افرادی که به سرطان مبتلا هستند میتوانند با انجام آزمایش ژنتیک، جهشهای ژنتیکی را که باعث بوجودآمدن آن شدهاند را شناسایی کنند و با توجه به ژنتیک فرد، روش درمانی مفید برای فرد را انتخاب کنند.
افرادی که به بیماریهای قلبی مبتلا هستند بهتر است آزمایش ژنتیک انجام دهند.
کسانی که به بیماریهای قلبی مبتلا هستند میتوانند با انجام آزمایش ژنتیک از جهشهای ژنتیکی با بیماریهای قلبی مرتبط هستند آگاه شوند و به پزشک و بیمار برای گرفتن تصمیم درست برای اقدامات پیشگیرانه و مفید کمک کند.
افرادی که به اختلال متابولیکی مبتلا هستند بهتر است تست ژنتیک بدهند.
کسانی که نیاز به فارماکوژنتیک دارند مانند کسانی که به سرطان مبتلا هستند، بهتر است آزمایش ژنتیک بدهند تا جهشهای ژنتیکی که باعث آن شدهاند را شناسایی کنند. همچنین آزمایش ژنتیک به بررسی نحوه پاسخگویی فرد به داروهای مختلف براساس ژنتیکشان میپردازد. با انجام تست ژنتیک میتوانید به پزشکتان کمک کنید تا داروی متناسب با ژنتیک شما و دوز مناسب را برای شما تجویز کند.
همچنین آزمایش ژنتیک برای موارد زیر استفاده میشود:
- کسانی که نیاز به تشخیص هویت دارند.
- بررسی کردن DNA برای شناسایی کردن افراد در موارد جنایی و گمشده
- تعیین کردن نسبت و روابط خانوادگی
- کسانی که قصد بارداری با IVF را دارند برای تشخیص سالم بودن اسپرم و تخمک میتوانند از آزمایش ژنتیک استفاده کنند و اسپرم و تخمک سالم را بایکدیگر لقاح دهند.
آزمایش ژنتیک همچنین در موارد زیر میتواند کاربرد داشته باشد:
- تعیین سن ژنتیکی
- انتخاب روشهای کمک باروی
- بررسی ناباروری
- تشخیص سقط مکرر
- تعیین جنسیت جنین
نتیجه گیری
انجام آزمایش ژنتیک به همه افرادی که میخواهند از سلامت خود اطمینان حاصل کنند و در مورد سلامتشان در زمان حال و آینده اطمینان حاصل کنند مناسب است. همچنین کسانی که سابقه بیماری ژنتیکی دارند و یا از بیماریهایی مانند سرطان یا بیماریهای قلبی و عروقی رنج میبرند میتوانند با انجام این تست نقشه راه دقیقتری در طول درمانشان داشته باشند.
سلام وقت بخیر . من 32 سالمه و ۳ خواهر و دو برادر دارم که یکی از خواهرهام میکرو سفال هست و بقیه سالم هستیم. دلیل مبکروسفال بودن خواهرم مشخص نیست که آیا ژنتیکی بوده است یا در اثر عوامل دیگر فقط مادرم می گوید که خواهرم دچار ضربه شده و از پله سقوط کرده در فامیل های درجه یک و دو هیچ مشکل از این نظر نداریم و همه خداروشکر سالم هستند. نامزدم ۲۷ سالشه و دختر عمه ش دارای سندروم داون است ولی خانواده خودش همه سالم هستند. بنظر شما ما نیاز به آزمایش ژنتیک داریم؟
سلام برای اطمینان از سلامت فرزندتان در آینده پیشنهاد میشود تست ژنتیکی غربالگری ناقلین بیماری ژن من را انجام دهید.
باسلام و خسته نباشید من به تازگی متوجه شدم پدر و برادر نامزدم سندروم داون دارن اما خود نامزدم سالم هست چقدر احتمال داره فرزند ماهم سندروم داون رو ارث ببره و الان چیکار باید بکنم
سلام
با انجام تست ژنتیکی غربالگری ناقلین بیماری ژن من میتوانید درباره ژنتیک و اختلالات ژنتیکی احتمالی نامزدتان مطلع شوید
سلام خانمی ۲۹ ساله هستم زایمان اولم یه پسر بود که الان ۸سالشه بارداری دومین تا پنج ماهگی و غربالگری اول همه چیز خوب بود اما برای سونو تعیین جنسیت رفتم گفتن که جنین دو هفتست که نه رشد کرده نه قلبش کار کرده و آزمایش غربالگری دوم تیروزومی ۱۸ رو نشون میداد و من رو فرستادن بیمارستان و سقط انجام شد من و همسرم نسبت فامیلی دور داریم یعنی همسرم نوه دایی مادرمه و من نوه عمه پدر شوهرم هستم یعنی این نسبت تاثیر گذاشته روی جنین یا ایمنی پایین من که توی آزمایش روتین بارداری نشون داده بود تاثیر داشته میترسم بازم باردار بشم و همین مشکل پیش بیاد تورو خدا راهنماییم کنید من باید چیکار کنم برای بارداری بعدی میترسم.
سلام
میتوانید با انجام آزمایش ژنتیکی و گرفتن مشاوره ژنتیکی از سلامت فرزند دومتان اطمینان حاصل کنید.