نظریه هوشهای چندگانه در سالهای اخیر طرفداران بسیاری پیدا کرده است. در واقع امروزه نمیتوان هوش را فقط در همان قالب قدیمی و به معنای توانایی حل کردن مسائل ریاضی تعریف کرد. امروزه برای بهتر زیستن و رشد و پیشرفت انواع مختلفی از هوشها تعریف میشوند که هوش اجتماعی یکی از آنها است. این هوش مانند بقیه انواع هوشها قابلیت پرورش و رشد در افراد را دارد.

هوش اجتماعی به چه معنا است؟
هوش اجتماعی به صورت کامل و رسمی به معنای توانایی خودآگاهی و درک رابطه خود با دیگران در موقعیتهای اجتماعی مختلف است که با نام هوش اجتماعی شناخته میشود. افرادی که هوش اجتماعی بالایی دارند در تعاملات اجتماعی خود تلاش میکنند تا 2 خصوصیت ” شنوندهی فعالی بودن” و “مشارکت بین فردی” را داشته باشند و در خود بپرورانند.
براساس تحقیقات انجام شده در حوزه علوم اعصاب افرادی که دارای هوش اجتماعی بالایی هستند یک مهارت کلیدی برای رشد حرفهای و شخصی دارند. همدلی کردن، گوش دادن موثر و درک کردن احساسات دیگران از خصوصیاتی است در افراد دارای هوش اجتماعی بالا وجود دارد.

هوش اجتماعی شامل چه بخش هایی میشود؟
تمرین کردن در حوزه خودآگاهی و آگاهی اجتماعی با ایجاد مهارتهای ارتباطی میتواند موجب بهتر شدن تعاملات در محیطهای اجتماعی شود. هوش اجتماعی شامل 4 بخش یا مورد اساسی است که داشتن و پرورش آنها میتوان قدرت هوش اجتماعی را در روابط بهتر کرد و آنها را بهبود بخشید.
مهارت های ارتباطی قوی دارند.
انجام دادن کارگروهی، گوش دادن فعال و دلسوزانه و مهربانی کردن با دیگران از نشانههای بارز داشتن هوش هیجانی بالا در برقراری ارتباط با دیگران است.
برخورداری از خود تنظیمی بالا
داشتن خود تنظیمی به معنای توانایی فرد برای فکر کردن قبل از اقدام کردن است. خصوصیت خود تنظیمی در موقعیتهایی که در آن نیاز به حل مسئله و ایجاد تسهیلات اجتماعی وجود دارد مفید و قابل توجه است.

برخورداری از خود آگاهی
افرادی که هوش اجتماعی بالایی دارند نسبت به خودشان دارای خود آگاهی بالاتری هستند و میتوانند تاثیرات اعمال خود بر دیگران و محیطهای اجتماعی که در آنها حضور پیدا میکنند را درک کنند. برخورداری از حس شوخ طبعی، فروتنی و زیادی جدی نگرفتن خود از جنبههای برخورداری از هوش اجتماعی و خودآگاهی است.
برخورداری از آگاهی اجتماعی
بوجود آوردن همگامی و هماهنگی میان خود و دیگران از مواردی است که باعث ایجاد آگاهی اجتماعی قدرتمند میشود. از نشانههای برخورداری از آگاهی اجتماعی درک کردن حالات عاطفی دیگران و نحوه رفتار بر اساس آن نشاندهنده برخورداری از آگاهی اجتماعی بالا در فرد است.

چگونه هوش اجتماعی خود را تقویت کنیم؟
افرادی که دارای هوش اجتماعی بالایی هستند در صورت درک کردن روابط انسانی امکان ایفای نقش بهتری در جامعه خواهند داشت و به یک فرد موفق اجتماعی تبدیل میشوند. اما اگر شما احساس میکنید که هوش اجتماعی بالایی ندارید، باید بدانید که امکان ارتقای هوش اجتماعی همواره وجود دارد و میتوانید با انجام دادن کارهای زیر به تقویت هوش اجتماعی خود کمک کنید.

سعی کنید شنونده فعالی باشید.
زمانی که دیگران صحبت میکنند سعی کنید به حرفهایشان فعالانه گوش کنید و صحبت آنها را قطع نکنید. به نظرات دیگران احترام بگذارید و برای سوالها و انتقادهایی که میشنوید سعی کنید با آرامش و گرمی پاسخ دهید.
سعی کنید با افراد و دیگران همدلی کنید.
برای آنکه بتوانید با دیگران همدلی کنید سعی کنید برای رفاه افراد و دیگران و درک احساسات آنها کارهایی را انجام دهید. همدلی کردن با دیگران یک تمرین و روش عالی برای افزایش و پرورش هوش اجتماعی است.

بر روی انجام کارهای تیمی تمرکز کنید.
برخورداری از فروتنی و همکاری کردن با دیگران از ارکانهای اصلی داشتن هوش اجتماعی است. داشتن امکان صلح کردن با دیگران و امتحان کردن ایدههای جدید از مواردی است که نشاندهنده داشتن هوش اجتماعی است. همچنین افرادی که میخواهند هوش اجتماعی خود را افزایش دهند میتوانند با مشارکت در فعالیتهای گروهی و انجام کارهای تیمی هوش اجتماعی خود را افزایش دهند.

مهارت های ارتباطی خود را ارتقا دهید و آموزش ببینید.
در ارتباطات روزمره و کاری صحبت کردن و داشتن مکالمه از موارد بسیار مهمی است باید درنظر گرفته شود. ارتباطات قوی شامل توانایی صحبت کردن با اعتماد بنفس و پرهیز کردن از زیادهگویی است.
در هنگام صحبت کردن از حالات چهره مناسب استفاده کنید.
حالات چهره و داشتن کیفیت حضور از موارد مهمی است که نقش بسیار موثری در هوش اجتماعی و برقراری ارتباط با دیگران دارد. تکان دادن سر در هنگام صحبت کردن با دیگران، لبخند زدن هنگامی که دیگران با ما شوخی میکنند و ابراز ناراحتی در هنگام شنیدن خبر بد از مواردی است که نشاندهنده برخورداری از هوش اجتماعی بالا است.

هوش اجتماعی و هیجانی چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟
برای تعریف تفاوت میان هوش اجتماعی و هیجانی باید گفت که هوش اجتماعی به معنای توانایی فرد برای داشتن تعامل با دیگران است. هوش هیجانی اما به معنای داشتن توانایی برای تشخیص احساسات خود و دیگران و درک کردن آنها است.
از نظر پروفسور هاوارد گاردنر هوش اجتماعی به معنای هوش بین فردی، و هوش هیجانی به معنای داشتن هوش درون فردی است.

هوش اجتماعی را چگونه ارزیابی کنیم؟
برای بررسی میزان هوش اجتماعی افراد تستهای سنجش بسیاری در سطح اینترنت وجود دارد که میتوانید با انجام دادن آنها میزان هوش اجتماعی خود را بسنجید. در اینگونه از تستها سوالهایی با جوابهای چند گزینهای با تمرکز بر موقعیتهای اجتماعی از شما پرسیده میشود و در آخر به شما امتیاز داده میشود.

کلام آخر
هوش اجتماعی از انواع هوشهایی است که هر فردی میتواند برای بهبود روابط اجتماعی خود از آن بهره ببرد. تقویت این نوع از هوش به افراد کمک میکند تا بتوانند روابط بهتر و موثرتری را برقرار کنند.
بدون دیدگاه